top of page

Käytösvalmennus

"Jokainen koira ansaitsee tulla nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi"

Koulutus alkaa ymmärryksestä koiraa kohtaan - sitten vasta lähdetään kohti harjoituksia!

Käytösvalmennuksessa voimme paneutua tarkemmin koiraan yksilönä, kartoittaa tarkemmin hyvinvointitekijöitä ja mahdollisia syitä käytöksen taustalla sekä myös ennaltaehkäistä mahdollisia haasteita. Tämä valmennus mahdollistaa harjoituksien rakentamisen yksilöllisemmin, ja antaa koirakolle aikaa rakentaa kouluttajan tuella pohjataitoja ja uusia toimintamalleja pala kerrallaan - vaikka teillä ei olisikaan vielä näkyviä haasteita. Se soveltuu siis hyvin myös ensikoiran tai koiranpentujen omistajille, jotka haluavat luoda vahvan perustan koiran hyvinvoinnille ja koulutukselle jo varhaisessa vaiheessa.

"Ennaltaehkäisy on viisas investointi, joka maksaa itsensä takaisin ennen kuin ongelmat ehtivät kehittyä

​​​​​​Perustana hyvinvointi​​​​

Käytösvalmennuksen tärkein tavoite on eläimen hyvinvoinnin turvaaminen, ja tämän vuoksi haasteellisissa tilanteissa toivotun päämäärän saavuttamiseksi mm. mahdolliset kivut on poissuljettava ennen koulutusta. Aina siis pelkkä koulutus ei riitä vaikuttamaan haasteelliseen käytökseen, sillä yritämme hoitaa juurisyyn sijaan vain pelkkää oiretta.

Lue lisää koiran kivusta: www.koirapalvelulojaali.fi/blogi/tunnista-koiran-kipu

Koska hyvinvointitekijät ovat suuressa roolissa myös koiran käytöksen taustalla, kuuluu valmennukseen myös mahdollisia suunnitelmia hyvinvoinnin takaamiseksi. Kouluttaja ohjaa asiakkaan tarvittaessa myös toiselle ammattilaiselle esimerkiksi hierojalle, fyssarille tai eläinlääkärille.

Avaimena omistajan sitoutuminen​​​

Omistajan on ymmärrettävä, että oma sitoutuminen on ratkaisevan tärkeää onnistumisen kannalta. Tulosten saavuttaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä, sekä sitoutumista arjen muutoksiin ja aktiiviseen harjoitteluun.

1. Alkukartoitus

Yhteydenoton jälkeen saat täytettäväksi laajat esitietolomakkeet, jolla kartoitetaan koiran hyvinvointia, terveydentilaa, ruokavaliota sekä käyttäytymistä. Mahdolliset lääkärinlausunnot on hyvä toimittaa jo tässä vaiheessa. Saatan myös pyytää kuvaamaan koirasta videoita.

2. Ensimmäinen käynti

Ensimmäisen käynnin voi toteuttaa etänä tai kasvotusten. Tapaamisen aikana syvennyn tarkemmin tilanteeseen esitietojen pohjalta ja tarkkailen koiran käyttäytymistä. Ensimmäinen käynti suunnitellaan tapauskohtaisesti yksilöllisten tarpeiden ja tilanteen pohjalta.​ Tilanteesta riippuen ensimmäinen käynti siis voi jo sisältää kouluttamista.

3. Jatkosuunnitelma

Saatujen tietojen perusteella laadin yksilöllisen jatkosuunnitelman, joka sisältää konkreettisia toimenpiteitä ja harjoituksia. Lisäksi annan arvion koulutuksen kestosta ja siitä, kuinka monta tapaamista todennäköisesti tarvitaan. Jatkokäynneistä sovitaan tarpeen mukaan.

Koska hyvinvointitekijät vaikuttavat merkittävästi koiran käyttäytymiseen, kouluttaja saattaa ohjata teidät viimeistään tässä vaiheessa poissulkemaan mahdolliset terveyteen liittyvät syyt, sisältäen esim. eläinlääkärin tarkastuksen, hierojalla käymisen, tai esimerkiksi ruokavalion kartoittamisen (tutustu ruokintaneuvontaan).

4. Muutokset arkeen

Kun koiran terveydentila ja hyvinvointitekijät on huomioitu, seuraava vaihe on tehdä muutoksia arkeen.

Hyvinvoinnin ja terveyden ollessa tasapainossa, koiran stressitasot laskevat, ja se pystyy käyttäytymään rauhallisemmin ja hallitummin.

 

Tämä puolestaan luo suotuisat olosuhteet koulutukselle ja käytöksen muokkaamiselle. Koira, joka ei ole jatkuvasti stressaantunut tai ahdistunut, pystyy vastaanottamaan koulutusta, keskittymään paremmin, sekä omaksumaan uusia käyttäytymismalleja. Lisäksi koiran kyky oppia ja tehdä yhteistyötä omistajansa kanssa paranee merkittävästi.

5. Kouluttaminen

Kun hyvinvointitekijät on otettu huomioon, siirrytään itse koulutuksen aloittamiseen. Koulutuskerroilla paneudumme omistajan kanssa koiran koulutuksen perusteisiin, sekä tarvittaessa kiinnitämme huomiota palkkaamiseen, kontaktiin ja yhteistyöhön. Lisäksi paneudumme yhdessä koiran käytökseen, käymme läpi sovitun aiheen teoriaa ja koulutustapoja, ja aloitamme rakentamaan tukitaitoja edeten askel kerrallaan kohti tasapainoisempaa elämää.

 

Koulutuksen edetessä on tärkeää, että opitut taidot ja muutokset tuodaan osaksi päivittäistä elämää. Koulutuksen ei tule jäädä vain yksityistunneille, vaan sen täytyy näkyä koiran arjessa. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutuksessa opittuja asioita tulee harjoitella säännöllisesti kotona, ulkona ja muissa ympäristöissä. Omistajan johdonmukaisuus ja sitoutuminen ovat avainasemassa.​ Myös yhteiset harrastukset voivat tukea koulutuspolkua sekä yhteistyön ja suhteen kehittämistä.

6. Seuranta & tuki

Kouluttaja on tukenanne koko koulutuksen ajan Whatsapp-viestien välityksellä, ja voimme varata aina tarpeen tullen uusia harjoituskertoja, sekä tapaamisia myös etänä.

Videoiden kuvaaminen edistymisen kannalta on myös tarpeen, sillä ne tarjoavat hyvän tavan seurata koiran käyttäytymistä ja sen muutoksia. Videoista näemme myös mahdolliset kehityskohteet, joita emme välttämättä huomaa itse koulutustilanteessa.

bottom of page